بهترین الگو
ذهن تاریخ همیشه پر از شخصیت هایی بوده که به نوعی جاودانه شده اند و به خاطر ویژگی هایی که داشته اند، مورد توجه آیندگان قرار گرفته اند؛ اما کمتر شخصیتی توانسته با روح بلند خود، توجه بسیاری از اندیشمندان، فرهیختگان و اهل خرد را در طی زمان ها و سال های طولانی به خود جلب کند و این توجه هر روز بیشتر شده و وی را به یک الگوی صحیح رفتاری و اخلاقی تبدیل کند. زیرا غالباً انسان به خودی خود محدود بوده و چراغ دانش، افکار، عقاید و رفتارش اگر تنها در حیطه ظرف وجودی خویش، منتهی به امری الهی نگردد، محکوم به خاموشی است. اما دیدگان تاریخ، روشن به وجود اشخاصی است که به واسطه همان ارتباط تنگاتنگ با مبدأ حیات، لباس جاودانگی به تن کرده و تبدیل به الگو و اسوه همیشگی برای بشر، حتی بشر امروز شده اند.
یکی از بارزترین این شخصیت ها، بانوی بزرگ اسلام، حضرت فاطمه زهرا(س) دختر گرامی پیامبر رحمت، محمد مصطفی(ص) است که با وجود عمری کوتاه ـ حدود 18 سال ـ توانسته به یکی از بزرگ ترین الگوهای انسانی در ابعاد مختلف تبدیل شود. این مدعا، زمانی به اثبات می رسد که زندگی و منش آن حضرت در ابعاد گوناگون فردی، اجتماعی و خانوادگی مورد بررسی قرار گیرد.
لذا به چند نمونه از رفتار و روش آن حضرت در برخورد با مسائل گوناگون اشاره می شود.
*عزیزترین فرد نزد پیامبر
در بعد فردی، فاطمه(س) شخصیتی است که نه تنها به خاطر رابطه فرزندی، بلکه به خاطر حقیقت وجودی خویش و کمالات نفسانی، به محبوب ترین افراد در نزد پیامبر زمانش ـ که همان پدر بزرگوارش می باشد ـ مبدّل شده است تا جایی که حضرت رسول(ص) فرمود: «عزیزترین اشخاص در نزد من فاطمه(س) است.» و این کلام از پیامبری پاک و به دور از خطا و اشتباه و نقصان، به صِرف وجود رابطه پدر و فرزندی بعید به نظر می رسد؛ چراکه به فرموده شخص پیامبر، «بهترین شما در نزد خداوند پرهیزکارترین شماست.» پس چگونه می تواند پیامبر شخصی را غیر از بهترین و با کرامت ترین مردم از همه عزیزتر بدارد و بداند؟ افزون بر این پیامبر فرزندان دختر دیگری نیز داشته و در مورد هیچ کدام چنین فرمایشی را نفرموده است. لذا به حتم، ویژگی های روحی و انسانی فاطمه(س) است که او را به چنین مقام و درجه ای در نزد خداوند و طبعاً رسول او رسانیده است. دیگر اینکه این ابراز محبت، نوعی هدایت به سوی انسان کامل و اسوه است که پس از پیامبر، مردم باید راه آنان را دنبال کنند و آنان کسانی نیستند جز فرزندان همین فاطمه(س).
«فداها أبوها»
در روایتی آمده است که هنگام عبادت، نور حضرت زهرا(س) برای اهل آسمان می درخشید؛ همان گونه که ستارگان آسمان برای اهل زمین می درخشند و این تنها یکی از وجوه تمایز فاطمه(س) با دیگر اشخاص جامعه است. زهد و پارسایی فاطمه(س) به جایی می رسد که پیامبر در پاسخ سلمان که نگران حال فاطمه(س) است می فرماید: «ای سلمان! همانا دخترم از گروه پیشگامان به سوی خداست.» این سخن پیامبری است که بارها در هنگام ملاقات فاطمه در حال عبادت فرموده بود:«فداها ابوها؛ پدرش به فدایش باد».
امام صادق علیه السلام:
***
امام صادق علیه السلام:
زیارت حسین علیه السلام بر هر کسی که به امامت حسین علیه السلام اعتقاد دارد از سوی خداوند واجب شده است.
ارشاد مفید، جلد دوم، صفحه 133
***
امام صادق علیه السلام:
اگر یکی از شما تمام عمر خود را حج کند اما حسین بن علی علیه السلام را زیارت نکند، قطعاً حقی از حقوق رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم را ترک کرده چرا که حق حسین علیه السلام از سوی خداوند بر هر مسلمانی واجب است.
تهذیب الاحکام، جلد ششم، صفحه 42
***
امام صادق علیه السلام به ام سعید فرمود:
ای ام سعید! حرم امام حسین علیه السلام را زیارت کن زیرا زیارت او بر هر مرد و زنی واجب است.
وسائلالشیعة، جلد 14، صفحه 347
***
امام صادق علیه السلام:
شایسته نیست که فرد مسلمان بیش از چهار سال یک بار از زیارت قبر حسین علیه السلام بازبماند.
وسائل الشیعة، جلد 14، صفحه 535
***
امام صادق علیه السلام:
حق این است که ثروتمندان سالی دو بار به زیارت حسین بن علی علیهما السلام بروند و فقیران سالی یک بار به زیارت او بروند.
تهذیب الاحکام، جلد ششم، صفحه 43
***
امام صادق علیه السلام:
هر که میخواهد در همسایگی پیامبر(ص) و در کنار علی(ع) و فاطمه(ع) باشد نباید زیارت حسین بن علی علیه السلام را رها کند.
کاملالزیارات، صفحه 137
***
رسول الله صلی الله علیه وآله وسلم به ابنعباس فرمود:
ای ابنعباس! هر که او [حسین(ع)] را در حالی که به حق او آشناست زیارت کند برای او ثواب هزار حج تمتع و هزار عمره نوشته میشود.
کفایة الاثر، صفحه 17
***
امام صادق علیه السلام:
همانا فاطمه، دختر محمد صلی الله علیه وآله وسلم به حضور زائران قبر پسرش حسین علیه السلام میرسد و برای گناهانشان طلب مغفرت میکند.
کامل الزیارات، صفحه 118
***
امام صادق علیه السلام:
روزهای زائران حسین بن علی علیه السلام از اجلهای آنها به شمار نمیآید.
تهذیب الاحکام، جلد ششم، صفحه 43
***
امام صادق علیه السلام:
هر که حسین علیهالسلام را زیارت نکند از خیری کثیر محروم شده و یک سال از عمرش کاسته شده است.
وسائلالشیعه، جلد 14، صفحه 431
***
امام باقر علیه السلام
اگر مردم بدانند زیارت امام حسین (ع) چقدر فضیلت دارد از شوق می
میرند.
بحارالانوار, جلد101,ص21
با عرض پوزش از شما دوستان عزیز بابت مدت زمانی که در خدمتتان نبودم. پوزشم را پذیرا باشید.
آمدنم را با نوکری ارباب آغاز می کنم.